Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Нижанковицька громада» (код ЄДРПОУ: 04371354) був реорганізований і увійшов до складу Добромильської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижанковицька громада
припинила діяльність, увійшла до складу Добромильської громади

До уваги власників земельних паїв!

Дата: 06.05.2020 16:51
Кількість переглядів: 640

Фото без опису

У зв’язку з надходженням впродовж останнього часу на розгляд департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації численних звернень від мешканців Львівської області щодо врегулювання питання в частині неотримання (не в повному обсязі) коштів за оренду землі від орендарів департамент інформує.

Згідно статті 21 Закону України «Про оренду землі» (далі – Закон) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

            Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону).

Відповідно до статті 31 Закону договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Окрім цього, згідно статті 35 Закону спори, пов’язані з орендою землі, вирішуються у судовому порядку.

У пункті «д» частини першої статті 141 Земельного кодексу України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Верховний Суд визнав, що разове порушення умов договору оренди у частині сплати орендної плати не може бути підставою для його розірвання, однак повторна несплата вже може свідчити про систематичність.

Аналіз вищезазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що її земельну ділянку використовує інша особа.

З огляду на наведене, стягнення заборгованості по договорах оренди та визнанням таких договорів розірваними, за відсутності спільної згоди, є виключно прерогативою суду.

Окрім цього, відповідно до пункту 2-3 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни України - власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості, - на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону.

Оскільки, громадяни-власники ділянок, які звертаються з питанням неотримання коштів за оренду землі, проживають в основному, у сільській місцевості, то такі особи мають право на безкоштовне складання процесуальних документів та здійснення представництва в судах.

            Детальнішу консультацію щодо згаданої правової допомоги можна отримати через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх (офіційний сайт - https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/regionalnyj-tsentr-z-nadannya-bezoplatnoyi-vtorynnoyi-pravovoyi-dopomogy-u-lvivskij-oblasti/, електронна скринька - office.lviv@legalaid.lviv.ua, конт. телефон - 0(800)21-31-03).


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua